Συνομιλίες με τους ομολόγους του, Α. Ντμπεϊμπά και Μάριο Ντράγκι
Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη, όπου είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του, Α. Ντμπεϊμπά και Μάριο Ντράγκι.
Κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου των δύο πρώτων ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ενθάρρυνε της διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ μίλησε για βελτίωση των σχέσεων της Τρίπολης και της Αθήνας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του επισήμανε πως η χώρα του επιδιώκει τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και φροντίζει τα συμφέροντα του λαού μας», όπως κάνει κάθε χώρα.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξαιρετικά ισχυρό συμβολισμό, για «καινούργια σελίδα μιας κοινής διαδρομής» που θα «σβήσει λάθη της προηγούμενης» ζητώντας «να μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ, τόνισε πως «ασφαλώς για εμάς πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου».
Και χαιρέτησε «τη διάθεση», όπως είπε, του κ. Ντμπεϊμπά, για απευθείας και διμερή συζήτηση των ζητημάτων περί των θαλασσίων ζωνών, αφού υπογράμμισε πως πρόσφατα Αθήνα και Ρώμη σύναψαν μεταξύ νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και χερσαίων υδάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως Ελλάδα και Ιταλία είναι φίλοι της Λιβύης για να προσθέσει ότι «η γεωγραφία καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και όχι οι τεχνιτές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».
Νωρίτερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και τη Λιβύη μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς σε πολλούς τομείς.
Όπως είπε, στόχος της επίσκεψής του είναι να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, την οποία θα ακολουθήσει το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται «σήμερα που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται». Γι’ αυτό με τον ομόλογό του συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των θαλάσσιων μεταφορών και της υγείας, ενώ «πολλά μπορεί να γίνουν και σε άλλους τομείς», όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.
«Πρωταγωνιστεί η αποκατατάσταση της ενεργειακής συνεργασίας, που θα μπορούσε να επεκταθεί στις ανανεώσιμες πηγές και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να μιλήσει σε αυτό το σημείο για την «ξεχωριστική γεωπολιτική σημασία», καθώς η λιβυκή «ακτοφυλακή πρωταγωνιστεί στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών».
Τέλος, μετέφερε μήνυμα στήριξης «στις προσπάθειες της ειρήνης και για πρόοδο τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και του ΟΗΕ». «Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές και πολιτική ομαλότητα, μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα με μοναδική πυξίδα τη ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά και τη Μεσόγειο» είπε.